om matsvinn

I Sverige finns det idag över 100 000 socialt och ekonomiskt utsatta människor, om alla dessa skulle få 3 mål mat om dagen behövs det över 100 miljoner måltider årligen, motsvarande runt 50 miljoner kilo mat. 

Årligen slängs ca. 1%, dvs 75 miljoner kilo osåld mat inom dagligvaruhandeln. Den totala konsumtionen av mat i Sverige uppgår till 7,2 miljarder kilo för hela befolkningen. 

De 75 miljoner kilo osåld mat som handeln behöver slänga uppstår av olika anledningar; felbeställningar, estetiska defekter, leveransskador och det kostar över 100 miljoner kronor att anlita traditionella avfallsbolag för att elda upp denna mat. 

Vi på Allwin anser inte att denna mat skall klassas och kasseras som avfall då det är osåld ätbar mat. För handeln har den inget kommersiellt värde längre, som mat till utsatta har den ett mycket stort värde. 

Genom att RÄDDA MATEN uppstår det miljövinster, tillika social vinster för utsatta som får ta del av maten kostnadsfritt genom kyrkor mfl. Allwin verkar inom den cirkulära ekonomin och drivs av samhällsentreprenörer som brinner för att skapa nya jobb och bygga nya samhällsbärande strukturer som gör att alla vinner, All Win.