top of page

Simon Eisner säger: Allwins mathjälp når dom absolut svagaste människorna i samhället.

Uppdaterat: 13 juni

Simon Eisner beskriver hur kön runt kyrkan ringlar sig lång, 200-300 människor söker sig till kyrkan varje dag. Kommer man för sent till kön har maten tagit slut och man får gå hungrig den dagen.


Simon Eisner´s idé borgar för att varje vardag, året runt kommer Allwin lastbilen fullastad med mat från hela kostcirkeln, mat som ger näring, mat som bygger motståndskraft. Snart kommer vinter för att stanna, nätterna och de små gömmorna i staden som finns att sova i blir som kylrum.


Som Göteborgs Hemlösa själva beskrev vårt arbete redan 2006 när vi tilldelades de hemlösas egna pris :Härskogsharen.


"Ge Göteborg (Allwin) har byggt en bro som transporterar överflöd till behövande. Den bär på en humanitär idé som hjälper människor att få och ge. Av Göteborgs broar är den därför den vackraste!

Fotnot: Stiftelsen för Gemensamt Engagemang grundade och driver idag Allwin sedan 2010.


Det finns flera lösningar som parallellt jobbar för att hjälpa social och ekonomiskt utsatta genom att sälja maten. Programvaror som rabatterar ut maten för de som har lite pengar, matsmissionsbutiker för de som kan visa att de lever på existensminimum.


Allwin hjälper de absolut svagaste och med ett nätverk av kyrkor i Sverige når vi fram till de allra yttersta och tunnaste kapillärerna i samhällskroppen, där de allra mest utsatta befinner sig. Dom som inte har någonting, inget boende, inga pengar, ingen välfärd, inget land i vissa fall, papperslösa i andra fall. Dessa kan, eller vill inte komma i kontakt med samhället, deras ända livlina är de kyrkor om delar ut mat. Denna Mat kommer från godhjärtade och medvetna livsmedelsföretag som genom det sociala företaget Allwin, valt att redistribuera deras osålda mat till behövande, varje dag, året om.


Allwins närverk har byggts upp under snart 20 års tid. Där butikspersonal dagligen lägger mat i donationskärlen, där Allwin redistribuerar tonvis med mat dagligen till kyrkor i Sverige, med diakoner redo att ta emot och sortera för att sen dela ut maten till utsatta samma dag. Allwin genomför över 20 000 leveranser årligen med ett nationellt samarbete med Samhall som bemannar Allwin-lastbilarna.


För hjälpen behövs varje dag. Inte bara under julen.


Grundare Allwin
57 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page